logo.jpg (6894 bytes)
 

 

 

 

 

hlavná stránka          úvod         sortiment        zaujímavosti         recepty         cenník

 

zoznam receptov


  tofu v cestíčku s kurkumou
  kelový prívarok s lahôd.tofu
  tempeh ražniči
  segedínsky guláš s tempehom
  miso polievka
  varenie sójových bobov
  seitan s kôprovou omáčkou
  guláš so seitanom
  huby shi-take
  cviklový pickles
  čaj z umeboshi-ek
  riasa agar
  riasa arame ako príloha
  riasa hijiki s mieš. zeleninou
  pickles z kombu a morskej soli
  polievka s listom nori
  šalát z wakame
recepty z kuzu
  pohánka
  špalda
(ďalšie recepty uvediemev krátkej dobe)

   

 

 
RECEPTY

 
1. TOFU V CESTÍČKU S KURKUMOU                                             4 porcie

  • 200 g tofu marinovaného
  • 200 g špaldovej múky
  • 8 dcl minerálky
  • 1 čl morskej soli
  • 2 pl kurkumy
  • 2 pl Arrowrootu – maizena
  • 4 dcl slnečnicového oleja

Z múky, minerálky, soli a kurkumy urobíme cestíčko, ktoré dáme na dve hodiny do chladu. Tofu obalíme v Arrowroote a následne v pripravenom cestíčku, ktorá má mať konzistenciu cesta na palacinky. Obalené tlofu vyprážame z oboch strán do zlatista. Namiesto kurkumy môžeme použiť aj bazalku. 

na začiatok  

 
2. KELOVÝ PRÍVAROK S LAHODKOVÝM TOFU              3-5 porcií

  • 1 stredne veľkého kelu
  • 10 cm riasy Wakame
  • 1 čl morskej soli
  • 150f tofu majonézy
  • 2 pl Johnsen Shoyu – sójová omáčka
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 1 čl drvenej rasce
  • 5 pl Arrowrootu – maizena
  • 200 g lahôdkového tofu
  • 3 šálky vody                                                   Podporuje žalúdok, slinivku a slezinu

Jemne nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji do sklovita, pridáme pokrájaný kel a dusíme 20  - 30 min. Počas dusenia dochutíme soľou, rascou a roztlačeným cesnakom. Prívarok zahustíme maizenou a varíme ešte 3 min. Pred dokončením pridáme tofu majonézu a malé kocky tofu. Na záver dochutíme sójovou omáčkou.

na začiatok  

 
3.TEMPEH – RAŽNIČI                                                                        3-5 porcií

  • 200 g Tempehu údeného
  • 1 ks strednej mrkvy
  • 2 dcl slnečnicového oleja
  • 2 ks strednej cibule
  • 4 pl hladkej špaldovej múky
  • 1 čl Arrowrootu – maizena
  • 1 dcl sýtenej minerálky alebo piva
  • štipka soli

Tempeh nakrájame na cca 9 hrubších plátkov, ktoré prekrojíme ešte na polovicu. Mrkvu a cibuľu nakrájame na kolieska a postupne napichujeme na špáradlá v poradí: koliesko mrkvy, cibule a na záver plátok Tempehu. Z minerálky( piva), múky,Arrowrootu a soli urobíme cestičko tak, aby nebolo riedke ani husté. Obalíme v ňom ražniči a na oleji ho vysmažíme do ružova.

na začiatok  

 
4. SEGEDÍNSKY GULÁŠ S TEMPEHOM                                           3-5 porcií

  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 200 g údeného Tempehu
  • 2 pl sezamového olej
  • 1 šálka kyslej kapusty
  • štipka morskej soli
  • 1 čl mletej červenej papriky
  • 2-3 ks celého čierneho korenia
  • 150 g tofu majonézy
  • 1 šálka vody                                                               Podporuje pečeň a žlčník

Jemne nakrájanú cibuľu a Tempeh orestujeme na oleji do sklovita. Zalejeme pramenitou vodou, pridáme koreniny a dusíme všetko 8 min. Potom pridáme tofu majonézu a kyslú kapjstu, dobre premiešame a necháme prejsť varom. Napokon podľa potreby dochutíme umeoctom.

na začiatok  

 
  5. MISO POLIEVKA

  • 1,5 l vody
  • 2 ks veľkej cibule
  • 1,5 pl sezamového (slnečnicového) oleja
  • 1 stredná mrkva
  • 10 cm riasy Wakame
  • štipka soli
  • 5 čl Misa sójového
  • petržlenová vňať

Cibuľu nakrájame na polmesiačiky, opražíme ju na oleji do zlatista,pridáme nastrúhanú mrkvu a jemne ju osmažíme. Zeleninu podlejeme vodou, pridáme riasu Wakame a varíme ju na slabom ohni 15 min. Potom polievku odstavíme a dochutíme Misom, ktoré sme si rozmiešali v troške teplej polievky. Na záver ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Miso polievka dodáva do organizmu potrebné vitamíny a minerály. Miso je bohaté na enzými, napomáha tráveniu a vyťahuje z organizmu ťažké kovy.

na začiatok  

 
  6. VARENIE SÓJOVÝCH BOBOV( pre 4 osoby)

  • 200 g sójových bobov
  • 8 dl vody
  •  

Sóju preberieme, vsypeme do cedníku a dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou. V hrnci ju zalejeme 8 dl vody a necháme ju močiť 10-12 hodín v chlade. V lete ju radšej dáme do chladničky, aby sme zamedzili kvaseniu. Pokiaľ sa na hladine objavia bublinky, znamená to, že sója začala kvasiť a v tom prípade je nutné ju ihneď uvariť. Namáčané boby zväčšia svoj objem 2-3x. Vodu, v ktorej sa boby namáčali, vylejeme a znovu ich dôkladne prepláchneme. Týmto spôsobom sice stratí zanedbateľné množstvo vitamínov a minerálnych solí, ale taktiež sa zbaví polysacharidov, ktoré spôsobujú nepríjemné nadúvanie, ako je to podobne u ostatných strukovín. Prepláchnutú sóju dáme variť. Privedieme ju k varu. Penu, ktorá sa tvorí, odstraňujeme. Potom plameň znížime, zakryjeme čiastočne pokrievkou a varíme na miernom ohni 2,5 – 3 hodiny.

na začiatok  

 
  7.SEITAN S KOPROVOU OMÁČKOU                                                         3-5 porcií

  • 300 g Seitan natural
  • 3 ks strednej cibule
  • 300 g tofu majonézy
  • 5 pl čerstvo nasekaného kôpru
  • 2 pl sezamového oleja
  • 3 pl Johnsen Shoyu – sojová omáčka
  • 4 dcl vody
  • 1 pl jablkového octu

 

Seitan natural nakrájame na kocky a varíme 50 min. vo vode ochutenej sójovou omáčkou. Cibuľu nakrájame na kocky, speníme na oleji a pridáme uvarený seitan. Podlejeme vodou, ktorá zostala po uvarení seitanu a dusíme 8 min. Pred dohotovením pridáme tofu majonézu a necháme krátko povariť.

Keď začne bublať, odstavíme hrniec z plameňa, pridáme nasekaný kôpor a dochutíme jablkovým octom.

na začiatok  

 
  8. GULÁŠ SO SEITANOM

Príprava je rovnaká ako keď bežne varíte gulaš. Namiesto mäsa však použijete Seitan špecial. Varenie je kratšie asi 30 min.

na začiatok  

 
  9. HUBY SHI-TAKE

Sú to sušené huby, ktoré treba pred varením namočiť na cca 1 hodinu. Stačí použiť 3-5 kúskov, pretože počas namáčania naberajú na objeme. Potom ich len nakrájate na prúžky a pripravujete ako bežné huby. Používajú sa do ryže, do polievok, do omáčok. Dajú sa použiť i ako korenie do zeleninového jedla  a náplní mäsových taštičiek.

na začiatok  

 
  10. CVIKLOVÝ PICKLES

  • 3 ks stredne veľkej cvikly
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 1 čl morskej soli

Cviklu kefkou umyjeme (nešúpeme)a na hrubo nastrúhame. Pridáme jemne nakrájanú cibuľu, soľ a dobre premiešame. Zmes preložíme do keramického hrnca, zaťažíme skalou alebo naplnenou O,7 l fľašou, pod ktorú si vložíme drievko alebo tanierik takého priemeru, aby nám zakryl čo najväčšiu časť zeleniny. Zeleninu necháme kvasiť min. 12 hodín.

na začiatok  

 
  11. ČAJ Z UMEBOSHI-EK

Varte dužinu jednej umeboshi 1 hodiny v 1 l vody. Vodu sceďte, ak je nutné, rozrieďte ešte vodou. V lete je tento studený čaj veľmi osviežujúci.

na začiatok  

 
  12. RIASA AGAR

Dá sa ľahko  a rýchlo pripraviť, pretože vyžaduje veľmi krátke varenie. Na vychladnutie pri izbovej teplote však potrebuje asi hodinu. Prirodzená želirujúca schopnosť agaru sa pohybuje podľa stupňa kyslosti alebo zásaditosti pokrmu, s ktorým sa používa. Kyslé potraviny potrebujú viac agaru ako zásadité. Ak by ste chceli vyskúšať želé, vezmite malú lyžičku z teplej hmoty a dajte na studený povrch nech stuhne. To potrebuje 1-2 minúty. Môžete tak pridať buď viac agru alebo tekutiny. V obchodoch nájdete zvyčajne vločky agaru. Obyčajná dávka 1 šálka vločiek s 5 šálkami vody je primerané želé. 

ARAME so zeleninou: 30 g ARAME, 150 g nakrájanej cibule, 100 g jemne nakrájanej mrkvy, lyžička sójovej omáčky SHOYOU, lyžica sezamového oleja. Riasy namočíme na 10 min. do vody a 30 min. povaríme, cibuľu a mrkvu nakrájame a varíme 15 min. vo vode z ARAME. Zeleninu scedíme, premiešame s riasami, sójovou omáčkou a sezamovým olejom.

Riasy ARAME (IZIKI): 1 šálka rias ARAME alebo IZIKI, 1/2 strednej cibule, 1/2 mrkvy, 1-2 lyžice sójovej omáčky. Riasy prepláchneme a máčame vo vode asi 10 min. Potom ich nakrájame na kúsky (2-3 cm). Cibuľu, mrkvu a riasy zalejeme vodou a privedieme do varu. Pridáme sójovú omáčku a varíme 30min. Zamiešame tesne pred podávaním.

na začiatok

 
  13. RIASA ARAME AKO PRÍLOHA

  • 10 cm arame
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 1 lyžičky Tamari,
  • 1 lyžica olej
  • voda

Arame potrebujú pred varením krátne namočenie, čím sa zväčší jej objem dvojnásobne. Najlepšou metódou ako arame premývať a namáčať je, že sa dá do misky s vodou, mieša sa. Opakujeme 2x, 5 min. necháme namočenú. Potom ju vytiahneme a nakrájame.

Na oleji speníme jemne nakrájanú cibuľu, pridáme na koliečka nakrájanú mrkvu, aramé,, zalejeme trochou vody, v ktorej sa riasa namáčala a na nízkom plameni podusíme 10 minút. Než stiahneme z ohňa, vmiešame tamari a spoločne ešte krátko prehrejeme. Šťava by sa mala takmer vydusiť, ale zelenina musí zostať šťavnatá.

na začiatok  

 
  14. RIASA HIJIKI S MIEŠANOU ZELENINOU

  • 1 šálky Hijiki
  • toľko vody, aby bola riasa ponorená
  • 1 pl Shoyu
  • niekoľko kvapiek sezamového oleja
  • 1 šálka nakrájanej cibule (na mesiačiky)
  • 1 šálky nakrájanej mrkvy (na paličky)
  • štipka morskej soli
  • 1 šálky nakrájanej bielej kapusty
  • 1 šálky nakrájaného seitanu
  • jarná cibuľka na zdobenie

Hijiki namáčaním až 5x zväčšia svoj objem. Podstatne zosladnú, keď sa varia s cibuľou. Dobrá kombinácia je aj s koreňovou zeleninou.

Hijiki si umyjeme  a ponoríme do vody, potom ju vyberieme z vody a nakrájame na kúsky dlhé 4 cm. Vodu z tretieho namáčania dáme do hrnca, vložíme Hijiki, uvediem do varu. Prikryjeme ju a varíme na miernom plameni 35 minút. Pridáme shoyu a necháme variť ďalších 20 min., až sa voda vyparí. Panvicu potrieme sezamovým olejem a nasypeme cibuľu a restujeme ju 5-7 min. Pridáme mrkvu a restujeme 2-3 min. Pridáme kapustu, seitan a za stáleho miešania restovať 4 min. Hijiki pridáme k zelenine a restujeme ďalšíe 3 min. Dáme na servírovaciu misku a ozdobíme jarnou cibuľkou.

na začiatok  

 
  15. PICKLES Z KOMBU A MORSKEJ SOLI

  • 2 čl morskej soli
  • 1 1 šálky vody
  • 1 prúžok Kombu dlhý 12 cm
  • 1 šálka karfiólu nakrájaného na malé ružičky
  • 1 stredne veľká mrkva nakrájaná na jemné plátky

Osolenú vodu privedieme k varu a necháme niekoľko minút  povariť. Tento solný roztok necháme vychladnúť. Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame. Dno sterlizovaného pohára posolime štipkou soli. Kombu a zeleninu naskladáme v rôznych vrstvách do pohára, až je plný. (Kombu sa môže nastrihať na malé kúsky alebo sa ponechá celá). Zalejeme vychladnutým roztokom soli. Pohár zakryjeme kúskom ľanovej šatky a postavíme na chladné miesto. Po 3 – 4 dňoch je pickles dobré na jedenie. Uchovávaťv chlaldničke zavreté viečkom .

Kombu sa používa pri varení strukovín, pričom zlepšuje stráviteľnosť. Táto riasa sa spolu so strukovinou namáča aj sa s ňou varí. Kombu sa varí 45-50 minut.

na začiatok  

 
  16. POLIEVKA S LISTOM NORI

  niekoľko kvapiek sezamového oleja
  1 šálka cibule nakrájanej na polmesiačiky
  niekoľko kvapiek shoyu - sójová omáčka
  1 šálka čerstvých húb nakrájaných na tenké plátky
  5 šálok vody
  2 listy Nori
  5 pl shoyu
  posekaná jarná cibuľka

Hrniec na varenie potrieme malým množstvom sezamového oleja a ohrejeme. Pridáme cibuľu a  3 minúty restujeme na miernom plameni, potom primiešame niekoľko kvapiek Shoyu, pridáme huby a ďalšie 2-3 minúty restujeme. Pridáme vodu a necháme zovrieť. Listy Nori natrháme na malé kúsky a dáme do polievky 5 minút povariť. Pridáme shoyu a necháme 1-2 minúty povariť. Servírujeme s posekanou jarnou cibuľkou.

na začiatok  

 
  17. ŠALÁT Z WAKAME

  3 prúžky riasy Wakame
  1 cibuľa
  1 uhorka
  100g zeleného hrášku
  1 lyžica oleja
  1/2 citróna
  1 lyžička shoyu - sójová omáčka
  soľ

Wakame nastriháme na menšie kúsky a ponoríme do vody, aby zmäkli. Nakrájanú cibuľu zakvapneme citrónom, posypeme soľou a necháme 10 minút odpočívať. Hrášok podusíme 5 minút v malom množstve mierne osolenej vody a scedíme. Na oleji krátko osmažíme riasy, podlejeme vodou, v ktorej sa dusil hrášok, pridáme cibuľu, z ktorej sme vymačkali šťavu, podusený hrášok a dusíme všetko pod pokrievkou 10 minút. Akonáhla sa všetka voda vstrebá, stiahneme riasy z ohňa a vmiešame k uhorkám, ktoré sme prepláchli pod tečúcou vodou.

 

na začiatok  

 
  18. ČAJ KUZU

Tento čaj sa používal v Japonsku po stáročia. Rozpustite čajovú lyžičku kuzu v troške studenej vody, ďalšiu vodu pridávajte po lyžičkách a stále miešajte, aby sa všetkz kúsky kuzu rozpustili. Potom pridajte šálku vriacej vody a opäť dobre premiešajte. Pridajte štipku morskej soli alebo sójovej omáčky-shoyu.

POUŽITIE:
  pri teplotách(nie vyšších ako 38 stupňov)
  pri všetkých bolestiach hlavy
  pri prechladnutí a chrípke

 

   LIEČIVÉ KUZU
V 0,1l studenej vody rozpustíme kopcovitú lyžičku kuzu, 1/2 slivky umeboshi alebo čajovú lyžičku umepasty. Vlejeme do 0,1l vriacej vody a za stáleho miešania varíme 1-3 min. pokiaľ nevznikne krém. Na záver pridáme pár kvapiek sójovej omáčky a pár kvapiek šťavy zo zázvoru.

POUŽITIE:
  pri únave
  pri hnačke (keď je silná pridáme trošku gomasia alebo trochu opečenej kombu)

 

  SLADKÉ KUZU
Rozpustite jednu čajovú lyžičku kuzu v jednej šálke vody. Pridajte jednu čajovú lyžičku ryžového sladu. Prive´dte do varu a nechajte bublať na malom ohni 5-10 minút. Pravidelne miešajte. Pite ešte teplé. Vhodné pre deti a ľudí, ktorí nadmerne solia alebo sa stravujú prevažne živočíšnou stravou.


 

na začiatok  

 
  19. POHÁNKA

Príprava pred prípravou prepláchneme studenou vodou. Na varenie používame 1,5 dielu vody na 1 diel pohanky. Nikdy nezlievame, aby nedošlo ku strate rutínu. Varíme podobne ako ryžu. Pohánka je vhodná do polievok, kaší nátierok, šalátov, rizotám, k zapekaniu a ako príloha.

  KARI POHÁNKA

  1/3 uvarených krúpov
  2 stredne veľké cibule
  350g kukurice
  zeleninový vývar alebo mäsový
  olej
  kari korenie
  čierne korenie
  vegeta
  zázvor

Na oleji speníme cibuľu, pridáme kukuricu, osolíme, pridáme spomenuté korenie, zalejeme trochou vývaru a krátko podusíme. Pridáme pohánku, podlejeme vývarom a miešame do odparenia vývaru.

 

  POHÁNKOVÉ KARBONÁTKY SO ZELENINOU

  250g pohánkovej lámanky
  stredne veľký kel
  3 cibule
  olej
  3 vajcia
  majoránka
  muškátový oriešok
  vegeta
  petržlen

V osolenej vode uvaríme kel. Pohánkovú lámanku zalejeme vriacou osolenou vodou (vývarom z kelu) a necháme vychladnúť. Na panvici orestujeme cibuľu, pridáme nadrobno posekaný uvarený kel, krátko podusíme. Po vychladnutí zmiešame s pohánkovou lámankou, pridáme vajcia, majoránku, dochutíme vegetou, soľou a korením. V prípade potreby zahustíme strúhankou. Formujeme malé karbonátky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji.

 

  POHÁNKOVÉ PALACINKY

  150g pohánkovej múky
  1/4L sójového mlieka
  štipka škorice
  1 vajce
  štipka soli
  olej na smaženie

Pohánkovú múku zmiešame so štipkou škorice, soľou, rozšľahaným vajcom s takým množstvom sójového mlieka, aby sme vytvorili tekuté cesto ako u normálnych palaciniek. Rozpálime panvicu, potrieme olejom a naberačkou nalejeme cestou, pričom pancivu nahýbame tak, aby sa cesto pravidelne rozlialo po celej ploche. Na nižšom plameni upečieme palacinku z jednej strany, potom ju obrátime a upečieme ju z druhej strany. Hotové palacinky dávame okvapkať na tanier s papierovým obrúskom. Z uvedeného množstva vytvoríme asi 10 palaciniek. Môžeme ich naplniť sladkou alebo slanou náplňou.

 

na začiatok  

 
  20. ŠPALDA

Príprava: pred prípravou obilninu prepláchneme, vložíme do studenej vody (môžeme deň dopredu namočiť), osolíme a varíme pod pokrievkou bez miešania. Po uvarení necháme 5 minút dôjsť. Po 30 minútach varenia je zrno chrumkave, po 60 minútach je rozvarené a vhodné do nátierok, nákypov, omáčok.
Špalda je vhodná do polievok, k zapekaniu, duseniu, do nátierok, šálátov, kaší a ako príloha.

  CIBUĽOVÁ POLIEVKA SO ŠPALDOU

  30g špaldy
  4 stredne veľké cibule
  3 pol.lyžice oleja
  1 dl olúpaných mandlí
  soľ
  biele korenie
  1l mäsového vývaru
  hrianka (krajec celozrnného chleba)

Namočenú špaldu varíme vo vode 10-15 minút. Potom väčšinu vody scedíme, zalejeme vývarom a dovaríme na mäkko. Na polovici oleja orestujeme na koliečka nakrájanú cibuľu pridáme na posekané mandle, soľ, korenie a zalajeme vývarom so špaldou. Necháme prejsť varom a posypeme petržlenovou vňaťou. Na druhej polovici oleja oprážíme krajec celozrnného chleba (alebo urobíme v hriankovači), nakrájame na kocky a zalejeme polievkou.

 

  ŠPALDOVÉ HALUŠKY

  200g špaldovej hladkej múky
  250g špaldovej hrubej múky
  2 zarovnané čajové lyžičky soli
  2 vajcia
  150g strúhaných surových zemiakov
  300 ml vody

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu (nesoliť). Než voda začne variť, pripravíme cesto. Do misy dáme múku, nastrúhané zemiaky, vajcia, soľ a postupne pridáme vodu. Všetko dobre premiešame. Cesto musí byť hladké, musí držať pohromady. V menších dávkách ho pretrieme do vriacej vody cez sito na halušky. Občas zamiešame, aby sa neprichytili na dno, pridáme plameň a necháme ich vyplávať na povrch. Chvíľku povaríme a potom precedíme cez sito. Môžeme podávať s kapustou, bryndzou, s cibuľkou. Sú výbornou prílohou k mäsu, zelenine, omáčkam.

na začiatok  

 

  

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

kontakt


ZDRAVÍČKO
Gen. Svobodu 1
911 08 Trenčín 
(OZC Južanka - 1.poschodie)

mapa mesta

tel.:0918-866772

email@zdravickotn.sk

otváracie hodiny:
pondelok-piatok
9.00-12.00
13.00-18.00
sobota
9.00-13.00


 
  

info


čas:

stránka je optimalizovaná pre rozlíšenie 1024x768 a vyššie