logo.jpg (6894 bytes)
 

 

 

 

 

hlavná stránka          úvod         sortiment        zaujímavosti         recepty         cenník

 

informácie o potravinách


pracant_3.gif (13899 bytes)
stránka v rekonštrukcii

  tofu
  tempeh
  natto
  okra
  miso
  sójové boby
  sójová múka
  seitan
  huba judášové ucho
  huby shi-take
  tamari
  pickles
  riasa agar
  riasa arame
  riasa hijiky
  olej z kukuričných klíčkov
  riasa kombu 
  riasa nori
  riasa wakame
  olivový olej
  sezamový olej
  sójový olej
  tekvicový olej
  olej zo pšeničných klíčkovj
  slnečnicový olej
  ľanový olej
  umeboshi
  chlorella pyrenoidosa
  koreň kuzu
  umeocot
  mladý jačmeň
  srvátka
  trstinová melasa
  kombucha
  kláštorný kvas
  arrowroot
  agar agar
  riasy všeobecne
  quinoa
  amarant
  kuskus
  prírodné slady
  tahini-sezamové maslo
  mungo
  adzuki
  sladká ryža
  pšeničný bulgur
  cícer baraní
  kváskový chlieb
  japonské zelené čaje
  

   

 

 

 
ZDRAVÍČKO - ZDRAVÉ POTRAVINY

 
Raciopotraviny, BIO potraviny, kozmetika, ostatný tovar

 

  • Bezlepkové potraviny
  • Detská výživa, kaše
  • Dia výrobky
  • Domáce potreby
  • Doplnky výživy
  • Džemy, medy, orechové pasty
  • Chladené potraviny
  • Chlieb a pečivo
  • Knihy
  • Koreniny, bujóny, polievky
  • Makrobiotické výrobky
  • Mliečne výrobky
  • Morské riasy
  • Musli, vločky, pukance
  • Nápoje, čaje, šťavy, kávy, víno
  • Nátierky
  • Obilniny, krupice, múky
  • Octy, omáčky
  • Oleje, tuky
  • Prírodná kozmetika
  • Sladidlá, cukor, sirupy
  • Sladkosti, tyčinky, oplátky
  • Strukoviny
  • Sušené ovocie, orechy, semená
  • Zelenina, ovocie


 

 
INFORMÁCIE O  POTRAVINÁCH

 
Tofu
Tofu je známy ako sójový tvaroh. Je to mäkký syr – pokrm pripravený zrážaním čerstvého sójového mlieka.Tofu je jemný výrobok a dokáže absorbovať akúkoľvek chuť a vôňu, ktorú prevezme z pridaných ingrediencií. Tofu je bohatý na kvalitné proteiny, vitamíny rady B a obsahuje nízke percento sodíka. Tuhé tofu sa používa do polievok, na smaženie a grilovanie. Obsahuje viac bielkovín, tuku a vápniku než ostatné formy tofu. Mäkké tofu je dobré pre prípravu pokrmov, pri ktorých je vyžadované tofu na miešanie. Jemné tofu je krémový výrobok na výrobu omáčok, majonéz, atď.

na začiatok  

 
Tempeh
Tradičné indonézke jedlo,syr obalený bielou plesňou - rhizopus oryzao.Sójové boby sú fermentované v plackách do zadymenej až orieškovej chute. Je bohatý na bielkoviny ,vápnik,horčík,fosfor,železo,vitamíny radu B1,B2....B12 a kyselinu listovú. Nadmieru vhodný pre športovcov,robotníkov,gurmánov,atď. Tempeh môže byť marinovaný a smažený.Pridáva sa do polievok, špagiet a hlavných chodov.Je vhodný na varenie,dusenie,vyprážanie a pečenie.Možno ho použiť navýrobu pomazánok a do šalátov.

na začiatok  

 
NATTO
To sú fermentované, uvarené sojové boby.Vďaka fermentačnému procesu rozkladá sojové bielkoviny a preto je natto oveľa ľahšie stráviteľné ako samotné sojové boby.Ich povrch je slizký a viskózny so syrovitou štruktúrou,chuťovo pripomína olomoucké syrečky. V azijských zemiach natto slúži ako tradičný kondiment s ryžou,pridáva sa do miso polievok a používa sa so zeleninovými pokrmami.

na začiatok  

 
OKRA
Je to usadenina so sójových bobov, ktorá zostane pri výrobe sójového mlieka a poprípade tofu.V Japonsku sa nazýva unohama.Má žltkastú farbu, chuťovo neutrálnu a obsahuje veľa výživných látok.Pre lepšiu strávitelnosť je však nutné ju ešte povariť.

na začiatok  

 
MISO
Je výživné slané korenie,charakteristické pre základ japonskej kuchyne.Japonci z neho pripravujú miso polievky a používajú ho k ochuteniu stravy.Miso je hladká pasta, vyrobená zo sójových bobov,obilovín(napr.ryže),soli a kultúry, ktorá dozrieva vo veľmi starých cédrových kadiach.Výroba trvá obvykle od jedného do troch rokov.Miso by malo byť uchovávané v chladničke.Využíva sa k ochuteniu polievok ,omáčok,dresingov a marinád.Miso je veľmi dobrým zdrojom esenciálnych aminokyselín,niektorých vitamínov a minerálov, je nízkotučné a nízkokalorické.Po stáročia je používané v japonskej kuchyni.Novodobé výzkumy ukazujú, že jeho denná konzumácia znižuje cholesterol,alkalizuje krv,ruší pôsobenie niektorých karcinogénov,paralyzuje účinok rádioaktívneho žiarenia a neutraliyuje účinok znečisteného ovzdušia.Podobne ako jogurt je nepasterizované miso bohatým zdrojom enzýmov, napomáha tráveniu a asimilácií potravy.

na začiatok  

 
SÓJOVÉ BOBY
V dnešnej dobe sa o sóji hovorí ako o potravine budúcnosti. Medzi strukovinami zaujíma kráľovské postavenie. Pravda je, že zo sóje sa dá vyrobiť veľa rozmanitých jedál, vrátane sójového mäsa. Okrem týchto kulinárskych výhod pôsobí sója ako preventívny prvok proti aterioskleróze, cukrovke, ekzémom, srdcovým problémom. Sója, podobne ako celozrnné obiloviny, ovocie a zelenina, cholesterol neobsahuje. Neobsahuje ani škrob, preto sa využíva pri ochoreniach cukrovkou. Hlavná prednosť sóje je jej vysoký obsah bielkovín, a preto by mala byť zaradená v akekoľvej svojej podobe do každodenného jedálníčku.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
SÓJOVÁ MÚKA
Na trhu existujú tri druhy sójovej múky: hrubá, hladká a krupica. Obsahuje radu bielkovín vitamínov, zväčša skupiny B, z nerastných látok zvlášť vápnik a železo. Sójová múka neobsahuje škrob, teda sa nemôže  používať na zahusťovanie, neobsahuje ani lepok a nemá teda schopnosť kysnúť. Zato vstrebáva a pridáva sa preto k pšeničnej múke ako prípravok do kysnutého a zemiakového cesta na knedlíky, koláče, využíva sa najmä pri pečení chleba, torty a pridáva sa do zápražiek, do polievok či na bešamel. Uľahčuje hnetenie, zaručuje dlhšiu sviežosť výrobku, znižuje tvorbu pliesní a v neposlednej rade zvyšuje výživnosť pokrmov.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
SEITAN
Používanie pšeničného gluténu pochádza z Číny odkiaľ sa rozšíril do Japonska. Seitan, čo je vlastne pšeničný lepok je cenným zdrojom bielkovín. Chutí vynikajúco a je výbornou náhradou mäsa a dokáže chuťovo konkurovať aj bravčovému rezňu. Glutén alebo seitan možno jesť v každej ročnej dobe. Je ľahko stráviteľný a predstavuje dobrý zdroj bielkovín aj pre chorých. V polievke, ako guláš alebo v dusenej forme je vždy chutným pokrmom.

Seitan nie je samozrejme vhodný pre ľudí alergických na lepok alebo trpiacich na celiakiu.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
HUBA JUDÁŠOVO UCHO
Najviac používaná v Ázii - tzv. Čierna huba, je to sušená huba, ktorá po namočení do vody pripomína napučané ucho, z čoho dostala svoje meno. Nemá nijakú špecifickú chuť a používa sa len na obohatenie pokrmu vlákninami. V   sušenom stave vydrží aj niekoľko mesiacov.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
HUBY SHI-TAKE (húževnatec jedlý)
Tieto huby rastú na dubových pňoch a v Japonsku sú považované sa dôležitý liek proti mnohým ochoreniam. Veľmi priaznivo pôsobia na ľudské zdravie, obsahujú osem nepostrádateľných aminokyselín. Uživa sa na zníženie toxických účinkov chemoterapie a rádioterapie na zdravé tkanivá a celkové posilnenie imunity.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
TAMARI

Je vyrábaná ručným spôsobom, fermentuje sa v drevených sudoch v prirodzenej ročnej teplote. Je súčasťou fermentačného procesu pri výrobe MISA. Počas starnutia (cca 18 mesiacov) sa enzými pomaly premenia na cukor, aromatický alkohol, amino mastné kyseliny, ktoré dodávajú typickú chuť. Je asi 3x koncentrovanejšia ako sójová omáčka SHOYU.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
PICKLES

Nakladanie a prírodné kvasenie zeleniny je starobylý spôsob uchovávania zeleniny, používaný takmer na celom svete. Je jedným z dôležitých prvkov zdravej a prirodzenej výživy hlavne pre svoj nezastupiteľný obsah probiotických baktérií. Pickles dodáva jedlu ľahkú, osviežujúcu kvalitu a je najvhodnejšie ním jedlo ukončiť. Okrem toho pomáha udržiavať alebo vybudovať zdravú črevnú flóru, ktorá veľmi napomáha tráveniu. Je bohaté na minerálne látky, vitamíny a enzýmy. Je nenahraditeľné pri ťažkostiach s pečeňou, hrubým črevom a očami, ale pomáha tiež nápríklad pri bolestiach hlavy, keď ho užívame nalačno.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
RIASA AGAR
Agar-Agar, známa v Japonsku ako kanten, je výborným prirodzeným želirujúcim prostriedkom s veľmi jemnou chuťou. Mimo to je veľmi výživná, pretože obsahuje veľa minerálov. Môže byť použitá na dezerty - žele alebo korenené zeleninové aspiky. Neutrálna chuť agar-agaru neovplyvní prirodzenú arómu ovocia alebo zeleniny. Vločkový alebo pásový agar-agar vyrobený tradičným spôsobom je druh, ktorý sa ponúka v obchodoch, kde dbajú na kvalitu. Je drahší než práškový komerčný produkt, ale je celkom prirodzený a doporučujeme ho k spotrebe. Prirodzený agar-agar je bohatý na jód a stopové prvky a bol dlhú dobu cenený ako mierny preháňajúci prostriedok, pričom môže byť zosilnený účinok priadním zázvorovej šťavy.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
RIASA ARAME
Aj keď sa arame pri bežnom pohľade podobá hijiki, tak je arame úplne iná. Arame je tak isto jedna z rias Ďalekého východu. Jej ľahká chuť harmonizuje veľmi dobre s tofu a jemne chutnajúcou zeleninou, dáva veľmi atraktívne jedlo spoločne s marinádou z octu a sójovej omáčky shoyu. Arame patrí k rodine hnedých rias a je hlavne zbieraná na pobreží známe japonského ostrova Izu na strane Tichého oceánu.
Spoločne s kombu a hijiki pôsobí arame pre svoju vyváženosť minerálov proti vysokému krvnému tlaku a bola tradične používaná v ľudovej medicíne pri liečení chorôb ženských reprodukčných orgánov. Ako iné hnedé riasy je arame zvlášť bohatá na jód a vápnik.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
RIASA HIJIKY
Čierne hijiki vyzerajú ako valcovité šnúry, boli dlhú dobu cenené ako jeden z najbohatších prirodzených zdrojov minerálov. Majú trochu drsnejšiu chuť, ale oplatí sa na ne zvyknúť. 100g hijiki v suchej váhe obsahuje viac než 1400 mg vápnika s porovnaním rovnakého množstva mlieka-obsahuje len 100mg vápnika. V hijiki sa nevyskytujú len najdôležitejšie minerály vo veľkých množstvách, ale taktiež množstvo stopových prvkov, pričom ich celkový efekt spočíva, že organizmus posilňujú a vylepšujú hladinu krvného cukru. Hijiki boli v Japonsku vždy konzumované v malých množstvách a stali sa legendárnym prostriedkom, ktorý mal podporovať krásu a vlasom mal dodávať lesk a plnosť.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
OLEJ Z KUKURIČNÝCH KLÍČKOV
Je čírožltej farby, charakteristického zápachu a chuti, polovysychavý. Inkovia používali kukuricu ako pohrebný dar, mexické kmene ju považovali za symbol bohyne-hviezdnej a obilnej panny. Používa sa na varenei, pečenie a smaženie. Má vysoký obsah vitamínu E, blokuje voľné radikály.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 
RIASA KOMBU
Hrubé tmavé pásy kombu patria k podstatným prísadám pri varení. Môžu byť použité rôzne: k posilneniu chuti, ako prirodzený sladiaci prostriedok a ako spolupôsobiaca látka, ktorá zmäkčuje vlákna ostatných potravín, práve tak ako samostatne varená zelenina.

Kombu je jedna z rias z najvyšším obsahom jódu. Po storočia bola používaná Číňanmi na liečenie štítnej žľazy. Na Ďalekom východe, kde sa kombu pravidelne konzumuje, nebolo nikdy potrebné jodidovať stolovú soľ, ako je bežné v mnohých západných krajinách. Kombu obsahuje  tiež určité aminokyseliny, ktoré sa k slizniciam a lymfatickému systému správajú ako jemné stimulans. Bolo cenené dlhý čas ako ochrana pred vysokým krvným tlakom, špeciálne u starších ľudí. Kombu podporuje pravidelné rozdelenie živín v tele a tým prispieva ich pravidelná konzumácia k obnovenieu normánej prirodzenej telesnej váhy.

na začiatok

 

 

posledná aktualizácia: 12.11.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kontakt


ZDRAVÍČKO
Gen. Svobodu 1
911 08 Trenčín 
(OZC Južanka - 1.poschodie)

mapa mesta

tel.:0918-866772

email@zdravickotn.sk

otváracie hodiny:
pondelok-piatok
9.00-12.00
13.00-18.00
sobota
9.00-13.00


 
  

info


čas:

stránka je optimalizovaná pre rozlíšenie 1024x768 a vyššie